Tips och tankar

På flera olika konvent har vi pratat om 3d-printing och cosplay, där förklarar vi 3d-printing och get tips och råd och svarar så klart på frågor!

Några av de vanligaste frågorna har vi också skrivit svar på här:

”Vad ska jag köpa för 3d-skrivare?”
Vi får ibland frågor om vilka 3d printers vi tycker är bra för nybörjare. Eller ja, ganska ofta faktiskt. Så vi har skrivit ett litet svar för den som funderar…

När vi får frågan vad vi tycker att man ska köpa för skrivare brukar vi fråga vad man vill göra, ”skruva eller skriva?”

Ju dyrare maskin man köper, desto mindre skruvande är det oftast och därmed mer tid för skrivande.

Det finns skrivare som kan köpas för runt 1000 kr, men det är byggsatser och inte heller när byggsatsen är färdigbyggd kan man räkna med helt bra utskrifter, utan man behöver justera, skriva ut modifikationer och ändra skrivaren ytterligare.

Vi har gjort den processen, men främst eftersom vi var intresserade av att lära oss mer om 3d printers, inte för att vi ville ha en skrivare att börja skriva med direkt. I slutändan fick vi den att skriva minst lika bra om inte bättre än våra dyra skrivare, men det tog tid och energi.

Sedan finns det skrivare som ligger lite högre i pris, som till exempel. De hamnar mellan 4 och 7000 kr. De kräver lite pyssel på under en timme innan de är redo att skriva ut, och de producerar bra utskrifter redan från början. Det går att skriva ut förbättringar, men det är egentligen inte helt nödvändigt.

Vi har genom vårt företag också erfarenhet av betydlig dyrare skrivare. De bara fungerar och fungerar. Skriver snabbt och skriver fint.

Så väldigt mycket beror på budget och vad man därmed vill eller måste lägga ner tid på.